Kompresör basınç ayarı | Duruk Şalter (Presostat) Kompresörlerde basınç ayarı yapılan parçaya duruk şalter denilir. İçerisindeki bulunan yaylı mekanizma üzerinde bulunan civata yardımı ile basınç ayarı yapılır. Emniyet ventiline benzer bir prensip ile çalışan duruk şalterler, üretici firma ve modele göre değişiklik göstermektedir. Bu değişiklikler, Monofaze ya da trifaze olması, başlatma ve durdurma düğmesi olması, bağlantı yerlerindeki farklılıklardır.
Duruk şalterlerin çalışması, içlerindeki yayın tansiyonuna bağlıdır. Bu tansiyon tepe civatası ile belirlenir. Yani üst basınç ayarı yapılır. Ara basınç (ΔP) ise duruk şalter üzerindeki diğer küçük civata başlığı ile ayarlanır. Kompresör basınç ayarı
Tepedeki ana civata sıkılarak basınç seviyesi yükseltilir. Ara basıncınızda aynı şekilde sıkılarak yükseltilebilir.
Nasıl ayar yapılır?
İlk başta civatayı zorlamadan, mümkün olduğunca sıkınız. Kompresörünüz çalışırken istenilen basınca geldiğinde (örneğin 7 bar) tepe civatasını hızla gevşetiniz. Gevşetme işlemini kompresörünüzün durana kadar devam ediniz. Kompresörünüzü 7 barda durdurdunuz. Artık kompresörünüzün üst basıncı 7 bara ayarlanmıştır. Ancak alt basınç kaç barda bilmiyorsunuz. Bunun için, kompresörünüzün vanasını açarak havayı yavaşça tahliye ediniz ve üzerindeki manometreyi takip ediniz. Kompresörünüzün çalışmaya başladığı basınç seviyesi duruk şalterinizin ayarlı olduğu alt basıncıdır. Diyelimki alt basıncınız 4 bar görünüyor. Bu, ara basıncınızın (ΔP) 3 bar olduğunu belirtir. Ara basınç civatasını biraz gevşeterek veya sıkarak bu basıncı düşürebilir veya yükseltebilirsiniz. Ara basınç civatasını gevşettiniz ve ara basıncı 2 bara düşürdünüz. Böylece kompresörünüz 7 barda durup 5 barda tekrar çalışmaya başlayacaktır.
Ayrıca üzerlerinde ara basınç ve çalışma basıncının rakamsal olarak yazıldığı ve buna göre daha kolay bir şekilde basınç ayarlarının yapıldığı duruk şalter modelleri de bulunmaktadır. Bunların civataları bir emniyet sacı ile kilitlenir ve emniyet sacı çıkarılarak, üzerlerindeki civatalar ile istenilen basınca getirilebilir. Presostat olarak da adlandırılır.
Alt resimde görünen presostatın “Range” yazan kısmı üst basınç ayarının yapıldığı kısımdır. “DIFF” yazan kısım ise ara basınç değerini gösterir. Örneğin üst basınç 8 bar ayarlı ve ara basınç 2 bar ayarlı ise kompresörünüz 8 bar’da durup 6 bar’da tekrar devreye girecek demektir.
Kompresörünüz fabrika çıkışı basınç seviyesini üretici firmaya sormadan yada teknik yetkili servis elemanı olmadan kesinlikle yükseltmeyiniz. Aksi takdirde hava tankındaki basınç yükseldiği için hava tankının patlama riskini arttırmış olursunuz. Ayrıca standart üstü basınç seviyesi kompresörlerde arıza vermesine sebep olabilir.
Incoming search terms :
duruk şalter
kompresör basınç şalteri ayarı
kompresor basinc salteri
duruk şalter ayarı
basınç şalteri ayarı nasıl yapılır
duruk şartel ayarı
hava komporosörü basınç aayarı
kompresör basınç ayarı nasıl yapılır
presostat nasıl çalışır
basinç şalteri ayari
Kompresör çıkış basıncı, kompresörün verimliliğini etkileyen en önemli etmenlerdendir. Yüksek çıkış basıncı üretimi, kompresörün fazladan enerji harcaması, yani fazladan işletme maliyeti anlamına gelir. Basit bir hesapla, 7 bar çalışma basıncına göre dizayn edilmiş bir kompresörün basınç değerindeki her 150 milibarlık artış, enerji sarfiyatının %1 oranında artması anlamına gelmektedir.
Yanlışlıkla gerekenden yüksek ayarlanan basınç seviyeleri, kompresör kontrol ayar değerlerini (minimum ve maksimum) yeniden gözen geçirip işletmede kullanılan hassas ekipmanların zarar görmemesi için kademeli olarak olması gereken seviyelere çekilebilir. Halbuki çoğu zaman kompresör çıkış basınç seviyesi sistemdeki kompresör ile kritik son kullanım noktaları arasında oluşan basınç kayıplarının telafi edilebilmesi için arttırılır. Basınçlı hava sisteminde suni bir ekipman gibi basınçlı hava kullanım gereksinimi yaratan bu kayıplar düşük sistem performansına ve kompresörün gereksiz enerji harcamasına neden olur.